Δημοσιεύθηκε: Τρι Αύγ 26, 2008 19:03 Θέμα δημοσίευσης: Ο 'Ερωτας στη φιλοσοφία - Ζώντας μια στιγμή μοναδική..
Σήμερα που είμαι ερωτευμένος
Σπάω το κεφάλι μου, μα σήμερα, σήμερα που είμαι ερωτευμένος, σήμερα θα βρω την άκρη. Το ερώτημα είναι σαφές. Για την ώρα μόνο το ερώτημα έχω καταφέρει να ξεδιαλύνω και αυτό πάλι μονάχα ως προς τη διατύπωσή του. Μα να που σήμερα, σήμερα που η καρδιά μου τρέχει ζαλισμένη, θα πάω πιο μακριά.
Ερχόμαστε λοιπόν από το πράγμα, ή το πράγμα υλοποιείται μέσω του υπαρκτού; Είμαι το αντικείμενο που αντανακλά την ιδέα, ή το υποκείμενο που δημιουργεί την ιδέα και έπειτα ταξινομείται βάσει αυτής;
Λοιπόν, ας βάλω τα δυνατά μου. Άλλωστε σήμερα είμαι ερωτευμένος. Σήμερα μπορώ τα πάντα. Τούτη τη στιγμή περιμένει καρτερικά η ιστορία για να λυθεί το μέγιστο των ερωτημάτων, το φοβερό υπαρξιακό.
Πλάτωνας και Αριστοτέλης με κοιτούν αναστατωμένοι. Ακονίζουν τα ξίφη τους και περιμένουν να δουν ποιανού το πλευρό θα προτιμήσω. Ξέρουν και αυτοί ότι σήμερα μπορώ να πείσω και τους δύο για την αλήθεια που είναι μία. Σαν τον έρωτα που σήμερα ζω.
Θα πλαντάξω. Μα ας κάνω μια βουτιά ακόμα. Παγωμένα τα νερά μα σήμερα καίγεται η καρδιά μου και εγώ μαζί. Θα αντέξω μια βουτιά ακόμα.
Αν λοιπόν μια ιδέα κρύβεται από πίσω μου, αν μια ποιότητα υλοποιείται με την ύπαρξή μου και αυτή είναι κοινή στην ύπαρξη του άλλου, τότε Εγώ δεν είμαι Εγώ. Εγώ είμαι Όλοι. Ή καλύτερα, Όλοι είναι Εγώ. Το Ένα.
Χα! Μου θυμίζει Ηράκλειτο αυτό. Σε καλό δρόμο είμαι. Ώστε διάβασε Ηράκλειτο ο Πλάτωνας; Μα είπα, σήμερα μπορώ. Είμαι ερωτευμένος και γυμνός ρίχνομαι στην παγωνιά και ψάχνω την αλήθεια. Το ξέρει και αυτή πως σήμερα, σήμερα που είμαι ερωτευμένος, δεν μπορεί άλλο να μου κρύβεται.
Χρειάζομαι και ένα τσιγάρο τώρα. Τι δηλαδή, επειδή είμαι ερωτευμένος; Να, τώρα καπνίζω όντας ερωτευμένος. Και λοιπόν; Με το τσιγάρο μαζί… Πως το άναψα αλήθεια; Θαρρώ με την καρδιά μου που απόψε καίει… Mε το τσιγάρο μαζί θα βουτήξω τώρα στον Αριστοτελικό αντίλογο.
Η ατομικότητα. Τι ριζοσπαστική άποψη, κομμάτια να γίνουν οι θρησκείες όλες! Το άτομο ορίζει την ιδέα. Πολύ μ’ αρέσει κι αυτό. Ας συνεχίσω.
Εγώ, η μοναδικότητά μου, η ύπαρξή μου καθεαυτή ορίζει το πλαίσιο. Σαν ένα μεγάλο τίποτα μοιάζει ο κόσμο πριν γεμίσει με υπάρξεις. Γιατί λοιπόν όντως να μην είναι ένα τίποτα; Γιατί να μην έδωσαν αυτές όνομα σε καθετί, να μην καθόρισαν αυτές το περιεχόμενο των εννοιών προτού οι έννοιες υπάρξουν;
Είναι η ομορφιά στον κόσμο γιατί αυτή είναι όμορφη. Ergo ομορφιά. Χωρίς αυτήν τι σημαίνει ομορφιά; Τι σημαίνει; Τα μάτια της κοιτώ για να μάθω λέξεις.
Αχ! Γιατί την έφερα τώρα στο μυαλό μου;
Μα μη κοροϊδεύω τον εαυτό μου. Στιγμή δεν βγήκε από εκεί.
Να το φωνάξω λοιπόν δυνατά; Και πόσες φορές να το πω; Όσες μου αρέσει. Είμαι ερωτευμένος. Και αυτός ο Πλάτωνας ο θεϊκός, και αυτός ο Αριστοτέλης ο ανυπέρβλητος έχουν στ’ αλήθεια αρχίσει να με εκνευρίζουν.
Αιώνια ερωτήματα, απόψε θα λυθούν. Παντού γύρω μου, στον αέρα, βλέπω ζωγραφισμένες τις απαντήσεις. Να το αποφασίσω μονάχα πρέπει. Μια στιγμή θα στοχαστώ και τσαφ!
Να! Το τσιγάρο έσβησε μόνο του. Είχε μια γεύση πικρή. Δεν είναι για τα χείλη μου απόψε. Μύλος το μυαλό μου. Πνίγομαι. Και αυτή η αλήθεια, η μοναδική, ακόμα με κρυφοκοιτάζει με ελπίδα σφοδρή πως σήμερα, σήμερα που είμαι ερωτευμένος, θα την βγάλω από τη φωλιά της.
Μα δεν έχει τα μάτια της. Που είναι η γλυκάδα και το παιχνιδιάρικο νάζι της; Που είναι το χαμόγελο που κάνει την ψυχή μου σαν το άγριο κύμα να μοιάζει; Σε καμιά αλήθεια δεν βλέπω αυτό που αληθινά με κάνει να ζω.
Ναι, σήμερα το μπορώ. Φυσικά το μπορώ. Καμία αμφιβολία.
Μα σήμερα είμαι ερωτευμένος. Και θέλω να ζήσω ότι μπορώ τα πάντα μα μόνο εκείνη σκέφτομαι. Εκείνη.
Δημοσιεύθηκε: Δευ Σεπ 22, 2008 16:11 Θέμα δημοσίευσης:
Σήμερα είναι μόνο η αρχή. Μια καλή αρχή για να ξεγελάσεις τον Θάνατο, να ξορκίσεις φαντάσματα που ροκανίζουν την ψυχή σου.Να δεχτείς το Φως που θα διαλύσει τις σκιές.Γιατί, τι δύναμη μπορεί να έχουν οι μεγάλοι Δάσκαλοι του παρελθόντος, όταν δεν μπορεί κανείς να ζήσει μια στιγμή μοναδική;
heaven=Παράδεισος
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου του GrLove.Com, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. Τα κείμενα που δημοσιεύονται στο GrLove.Com είναι διαθέσιμα μόνο σε RSS / XML μορφή.